Detalii
Un omagiu adus slujirii lui John si Charles Wesley
Categorie: carti crestine, A W Tozer carti
Probabil ca nu exista alti oameni de la Martin Luther incoace care sa fi avut un efect mai profund asupra istoriei Bisericii crestine ca John Wesley si fratele lui, Charles Wesley. Cu siguranta, niciun lider de Biserica nu a avut un efect mai profund si mai durabil asupra istoriei unei singure natiuni asa cum a avut John Wesley asupra Angliei secolului al XVIII-lea.
Daca nu ar fi fost trezirea wesleyana, Anglia ar fi suferit cu siguranta un dezastru de tipul Revolutiei Franceze (1789 1799). Imprejurarile erau perfecte pentru o rascoala. George al III-lea se urcase la tron in 1750 si avea de gand sa restaureze puterea monarhiei, iar unul dintre rezultatele acestui lucru a fost pierderea coloniilor americane (Revolutia Americana, 1775-1783). Parlamentul era in neoranduiala. Betia in Casa Comunelor era atat de raspandita incat uneori trebuiau sa se intrerupa sesiunile din cauza ca nu erau suficienti membri treji care sa conduca treburile. Biserica de stat era corupta si in mare parte moarta. Pastoratele se cumparau si se vindeau celui mai bun ofertant. Betia printre membrii clerului nuera ceva neobisnuit. Comertul cu sclavi prospera si alte abuzuri de putere erau in floare: case de saraci, inchisori ale datornicilor, munca depusa de copii.
Viata lui John Wesley a acoperit efectiv secolul al XVIII lea (1707-1788). Predicarea lui itineranta prin Insulele Britanice a fost neobosita (o medie de 5000 de mile pe an, parcurse in principal calare). Tinea 3-4 predici pe zi, uneori in aer liber inaintea unei audiente de pana la 20 000 oameni (fara microfon!). Oferea mantuirea tuturor prin credinta simpla in Domnul Isus si readucea speranta maselor de oameni.
Se estimeaza sa numai 2% sau 3% din populatia Angliei s-a convertit in acest timp, insa ucenicizarea „metodica” wesleyana a noilor convertiti a produs un soi de credinciosi a caror „sare” si „lumina” a penetrat intreaga societate engleza si a adus o transformare radicala in viata si standardul moral al tarii.
Nimeni nu a surprins asa de bine spiritul si puterea primilor metodisti ca A.W. Tozer in acest eseu scurt si picant. Tozer a tanjit sa vada intamplandu-se in vremea lui ceea ce s-a intamplat in Anglia in anii 1700, un fenomen care a strabatut chiar si Oceanul Atlantic pentru a influenta foarte mult coloniile americane.
Prin Tozer, „Acei metodisti uimitori” ne vorbesc si noua astazi chemandu-ne inapoi la sfintenie, la ucenicie adevarata, la responsabilitate morala, la dedicare fata de Hristos, curatia vietii si a gandului, si la ingrijirea plina de credinciosie a „turmei lui Dumnezeu”.
Cine calca pe urmele lor?
Loghează-te cu