Detalii
Cartea Calatoria crestinului incepe cu un tanar care a primit o educatie modesta, iar pe urma fiind marcat de anturajul lui vicios. Calatoria crestinului ne arata ca in cele din urma acest barbat ajunge la picioarele Domnului Isus. Calatoria crestinului este o alegoria tradusa in peste 120 de limbi si raspandita in lumea intreaga. Cartea Calatoria crestinului are un autor cunoscut pe numele John Bunyan, la care se adunau oamenii cu miile sa asculte predicile lui.
Cartea Calatoria crestinului a fost scrisa in 1675 de John Bunyan si a ajuns sa fie recunoscuta printre crestini ca principala carte dupa Sfanta Scriptura. John Bunyan a fost un negustor sarac, care datorita credintei sale a fost inchis impreuna cu alti credinciosi in inchisoarea Bedford din Anglia.
In vremea aceea John Bunyan a inceput sa scrie frumoasa povestire Calatoria crestinului, inspirata dintr-un vis, avand ca baza adevarul biblic. Chiar daca a aparut in secolul XVII, si este cunoscuta pentru simplitate, pentru actualitate si pentru frumusetea limbajului, cartea Calatoria crestinului ramane cea mai raspandita carte citita in limba engleza. Autorul transmite un mesaj cuceritor, un mesaj adevarat, caracteristic tuturor crestinilor, de aceea si titlul Calatoria crestinului este ales pentru a demonstra ca fiecare crestin trebuie sa parcurga drumul care duce inspre Cer.
Toata actiunea cartii este alegorica prezentata intr-un limbaj bogat in imagini artistice si in figuri se stil, dar care totusi prezinta aspecte elementare pentru viata oricarui crestin. Expusa sub paravanul alegoriei, nivelul literar si fizic al relatarii este doar o imagine al altui aspect. Sensul dublu este cheia povestirii. Prezentata in acest mod, cartea poate sa para a fi un basm, o istorisire fantastica, dar pentru credinciosii adevarati, cartea reprezinta un adevar absolut, o realitate traita de fiecare suflet.
Aparitia diferitelor nume alegorice precum: Evanghelistul, Talmacitorul, Plin-de-nadejde pot sa indice o reducere la platitudine a personajelor, pe cand intentia autorului a fost de a vedea multiplele trasaturi ale unui personaj. De exemplu Bun-de-gura nu este doar un personaj care vorbeste mult, ci reprezinta un tip de personalitate, un tip social si un model pentru realitatea spirituala.
Astfel, personajele care apar pe paginile acestei carti nu trebuie privite doar singura perspectiva. John Bunyan incearca sa deschida ochii spirituali ai fiecaruia, sa trezeasca constiinta cititorilor si sa ii faca sa inteleaga ca dincolo de lumea perceputa de ochii de carne exista o alta lume, lumea spiritelor care nu poate sa fie vazuta decat cu ajutorul ochilor spirituali.
Aparitia imaginilor viziuale si auditive fac anumite corespondente intre elementele alegorice si cele reale. Fiecare detaliu din povestea alegorica reprezinta un aspect concret din universul prezentului si deseori putem sa observam aceasta in scrierea lui Bunyan. De exemplu, atunci cand autorul face referire la vreo mlastina nu este subliniat sensul denotativ al cuvantului, ci este vorba de sensul figurat care trimite la disperarea spirituala a credinciosului. Cartea Calatoria crestinului este o carte a cautarilor, deoarece protagonistul povestirii pleaca din Orasul Pierzarii sa gaseasca Cetatea Cereasca.
In timpul calatoriei sale, Crestinul se confrunta cu multe situatii primejdioase unde suspansul si pericolul se pot intalni la fiecare pas. Esenta cartii este redata de caracterul religios, de mesajul salvarii pe care autorul vrea sa il transmita. In cartea sa, prin prisma alegoriei, folosindu-se de nenumarate personaje, autorul reda aspecte extrem de importante privitoare la viata spirituala, la nenumaratele lupte si teste pe care crestinii trebuie sa le experimenteze.
Odata cu experimentarea durerii, a fricii si a pericolului, cititorul este invitat sa calatoreasca alaturi de personajul principal, sa se implice in cautarile actantului si sa descopere batalia in care este implicat, pana cand ajung la destinatie. Cartea Calatoria crestinului este o carte dedicata tuturor celor care doresc sa inteleaga intr-un mod aparte aspectele privitoare la viata spirituala. Tema cartii si modul de expunere nu fac partinire, de aceea cartea este adresata fiecarui tip de gust literar si fiecarei persoane, indiferent de varsta.
Loghează-te cu